fbpx

Kvindefodbold i USA: The College Way

Kvindefodbold på College i USA har længe været stort. Vi giver dig alt du skal vide omkring det lige her.

Kvindefodbold på college i USA er unik.
I mandsdominerede sportsgrene såsom basketball og amerikansk fodbold, har USA historisk set været tilgodeset på den mandlige side, men kvindefodbold i USA har længe været modnet og på et højt niveau. Her kombinerer et væld af dygtige piger elitefodbold med en videregående uddannelse. Nogle er landsholdsspillere. Nogle drømmer om at blive professionelle. Nogle ønsker at udvikle sig som hele mennesker. Nogle gør det for oplevelsen. Fælles for dem alle er, at collegefodbold for piger er et oplagt sted for dem, der har sportslige ambitioner, men som ikke vil gå på kompromis med uddannelse og en fremtid uden for banen.

Title IX: Fodbold for piger indtager universiteterne

Tilbage i 1972 trådte en ganske banebrydende lov indenfor uddannelse i USA i kraft;
Title IX. 
Dens formål var at forbyde enhver form for forskelsbehandling baseret på køn indenfor uddannelsesprogrammer der modtager føderal finansiering. 
Med andre ord: universiteterne og colleges skulle nu begynde at fordele deres scholarships ligeligt i mellem mandlige og kvindelige atleter.
Før Title IX trådte i kraft, gik de fleste legater til mandsdominerede sportsgrene som basketball og amerikansk fodbold. Efter Title IX trådte i kraft kunne pigerne nu i højere grad få andel i de mange legater – og her kastede mange unge amerikanske kvinder deres kærlighed på europæisk fodbold. 

En undersøgelse fra 1974 talte 6.635 piger som spillede fodbold på gymnasiet i USA. 
I skoleåret 2018/2019 kunne selvsamme undersøgelse tælle 394.100 piger som spillede fodbold på gymnasiet i USA. En massiv udvikling. 

Amerikansk pigefodbold: en moden og anderkendt fodboldkultur.

Title IX lagde grundstenen for det der nu er kvindefodbold i USA – professionelt såvel som på collegeniveau: En mastodont indenfor sporten, der med det bedste landshold i verden og stjerner som spiller for de bedste klubber i hele verden, er anderkendt globalt.  

…En diametral modsætning til den mandlige fodbold i USA som til stadighed er offer for stigmatisering og generelt er bag ved deres europæiske konkurrenter. 

Daniella Diaz i aktion for Florida Atlantic University som spiller i NCAA Division 1. 

Collegefodbolden og de proffesionelle drømme

I 2021 pakkede den 21-årige danske landsholdspiller Josephine Hasbo tasken og startede på Harvard University.
I stedet for at vælge enten drømmestudiet eller fodboldkarrieren, valgte hun at slå 2 fluer med ét smæk og blev student athlete i USA.
Josephine er langt fra den eneste der vælger denne vej. 
20 spillere fra den amerikanske VM trup i 2022, var tidligere student athletes i USA.
21 spillere fordelt over de resterende deltagende nationer til VM i 2022 var nuværende student athletes i USA. 
Det er nu et faktum, at et stort antal dygtige kvindelige fodboldspillere kombinerer sporten med videregående uddannelse i USA, uden at gå på kompromis med deres professionelle ambitioner.  

Collegefodbold er for alle piger

Selvom et stigende antal af de absolut dygtige spillere på deres årgange, vælger college i USA, betyder det ikke at man skal være den næste Pernille Harder eller Sanne Troelsgaard for at blive student athlete i USA. 
Fodbolden i USA favner bredt og der er flere forskellige divisioner som har hver deres niveau. 
I 2023 har vi assisteret danske piger som har spillet alt fra Gjensidige Kvindeliga til Serie 2. 
Nogle har professionelle drømme og andre prioriterer den internationale uddannelse og en hverdag som bare er fyldt op med det de elsker ift. daglig sport og nye bekendtskaber. 

 

Gry Boe Thrysøe der til dagligt spiller for Old Dominion University. Her med deres nyligt vundne Conference-trofæ!

Collegerækkerne i USA

Der er 3 forskellige forbund som man skal spille i indenfor collegefodbold i USA;
NCAA, NAIA og NJCAA. De har alle hver deres krav og karakteristika.
Nedenfor kan du lære lidt om dem hver især. 

NCAA Division 1: Det højeste niveau

NCAA Division 1 er det højeste niveau indenfor collegefodbold og inkluderer nogle af de største, mest kendte og konkurrenceprægede universiteter i landet.
Nogle af de bedste hold kvindelige hold er Stanford University, University of Florida og University of Virginia.
Dette niveau er kendt for at tiltrække de bedste high school-spillere, de mest lovende internationale spillere og er kendt for dets intense konkurrence. 
Josephine Hasbo og hendes hold fra Harvard University spiller fx. i NCAA Division 1.

NCAA Division 2: Højt niveau og stor konkurrence

NCAA Division 2 byder også på et højt niveau inden for fodbold og huser flere anerkendte universiteter som Western Washington University, University of California San Diego og Mercy University. De bedste hold i Division 2 kan ofte konkurrere på niveau med eller endda overgå gennemsnittet af holdene i Division 1.

Den afgørende sportslige forskel mellem Division 1 og 2 er normalt din fysik. I Division 1 – og generelt i USA – er der stærk vægt på fysik og atletiske færdigheder. Ofte er det disse atletiske egenskaber, der afgør, om du ender i Division 1 eller Division 2. 
Vores klient Julie Andersen og hendes hold fra Southwestern Oklahoma State University spiller i NCAA Division 2. 

Julie Andersen (nr. 14) og hendes holdkammerater fra SWOSU til mediedag. 

NCAA Division 3: Den afrundede oplevelse

NCAA Division 3 præsenterer en mere balanceret oplevelse, hvor den akademiske del har større vægt end den sportslige. Student athletes skal kunne håndtere deres tid effektivt, da sportsdelen ikke prioriteres så højt som i Division 1 og 2.

I Division 3 tilbyder de forskellige colleges normalt ikke scholarships, hvilket betyder, at de studerende ofte selv skal dække omkostningerne. Dette kan gøre uddannelsen dyrere for den enkelte.
Vi har endnu ikke placeret en klient i NCAA Division 3.

NAIA: Private universiteter og et højt, men varierende niveau

NAIA byder også på et højt niveau inden for fodbold og huser flere anerkendte universiteter som Keiser University, Lindsey Wilson College og Southeastern University
I NAIA er den sportslige forskel mellem top og bund dog mere svingende end i både NCAA Division 1 og 2.  

Den væsentligste forskel på universiteterne i NAIA og NCAA ligger dog i størrelsen på institutionerne og om hvorvidt de er offentlige eller private. NAIA huser primært de private universiteter og har ligeledes mere lempelige akademiske krav end NCAA.  
Når det er sagt, kan du i NAIA spille på højt niveau, få en kvalitetsuddannelse og modtage scholarships præcis som du kan i NCAA. 

NJCAA: Den alternative rute til de bedste universiter

NJCAA organiserer og faciliterer sport på Junior College i USA. En Junior College-uddannelse varer 2 år, og hvis en studerende viser fremragende præstationer både sportsligt og akademisk, kan de skifte til et 4-årigt universitet i NCAA eller NAIA for at fuldføre deres bachelorgrad. Denne rute er ideel for dem, der først ikke opfyldte optagelseskravene på et 4-årigt college eller universitet.
Junior Colleges er mere økonomisk overkommelige og tilbyder samtidigt generøse akademiske og sportslige scholarships. 
Mange af vores klienter er startet på Junior College og deres præstationer har senere hen ført til tilbud fra NCAA Division 1-colleges. 

Amelie Wittenkamp tog i August 2023, afsted til Mississippi for at være student athlete på Pearl River Community College. 

Tallene bag de 3 collegeforbund og de 5 rækker

Der er ca. 1571 forskellige colleges og universiteter fordelt over de 3 forbund, som har fodbold for piger på deres sportslige program. Trup-størrelserne varierer og det gør konkurrencen om spilletid derfor også.
Antallet af scholarships som hvert hold må uddele varierer også i de forskellige collegerækker. 
Tjek de forskellige tal herunder. 

Faciliteterne på Colleges og universiteter i USA

Faciliteterne på colleges og universiteter i USA er en vigtig del af oplevelsen for pigefodboldspillere. Disse institutioner investerer betydelige ressourcer i at skabe topmoderne sportsfaciliteter for deres atleter og spillere. 
De bedste klubber i Skandinavien har svært ved at følge med hvad dette angår. 

Herunder er korte beskrivelser af nogle af de faciliteter, du kan forvente at finde som en pigefodboldspiller på et college eller universitet i USA:

En rundtur på fodboldfaciliteterne hos Purdue University som spiller i NCAA Division 1. 

State-of-the-Art Træningsanlæg:

Mange colleges og universiteter har avancerede træningsanlæg med topmoderne udstyr. Græsbaner. Kunstgræsbaner. Indendørsbaner til om vinteren. 
Vigtigheden af disse ting anderkendes og du kommer ikke til at spille på en dårlig bane. 

Stadioner

Mange colleges og universiteter har deres egne fodboldstadioner med tribuner. Ved nogle colleges, spiller man også kampe her, imens andre har designerede træningsbaner. Det kan både være kunstgræs såvel som indendørsbaner der gør det muligt at træne komfortabelt om vinteren. Ved nogle colleges låner man også det amerikanske fodboldstadion, som oftest vil være stort og lækkert. 

Fitness-og træningscentre

Alle colleges og universiteter har et eller flere rummelige træningscentre med topmoderne udstyr. Det fysiske aspekt af en atlet er i stort fokus i USA og som fodboldspiller vil dette være en integreret del af din hverdag. 

Omklædningsrum

Et omklædningsrum er samlingspunktet for et hvert sportshold. Det anderkender de i USA og omklædningsrummene er både store og rummelige og ofte indhyllet i universitetets farver, logoer og historie. 

Video-og Analyseudstyr

Alle colleges og universiteter filmer deres kampe. Videoanalyse inden og efter kampe – både individuelt og på holdniveau er en integeret del af fodboldtræningen i USA.
De fleste colleges og universiteter viser også deres kampe live med kommentatorer. Forældre og venner kan derfor følge med i kampene hjemmefra. 

Fysioterapeuter, diætister og andre medicinske faciliteter

Skader er en del af det at være atlet. Du er i sikre hænder i USA og de atletiske programmer har både fysioterapeuter, fysiske trænere, diætister m.fl. som skal skabe de bedst mulige forudsætninger for deres student athletes. 

Hverdagen som Student Athlete i USA

At være student athlete på et college eller universiet i USA er en unik oplevelse. Du jonglerer din passion for fodbold med et videregående uddannelse. 
Her er et indblik i hvordan en typisk dag kan se ud som student athlete: 

Anna Tørsløv og Gry Thrysøe der flexer deres mesterskabsringe efter de og resten af Old Dominion University vandt deres collegerække i 2022

Morgen: Rise and shine!

Din dag starter tidligt. Det kan variere om dit hold træner om morgenen eller om eftermiddagen. Hvis i træner om eftermiddagen, vil du oftest starte din dag med styrketræning i gym – og omvendt. 
Oftest spiser du morgenmad med dine holdkammerater og medstuderende efter du har været i gym og har fået et bad. 

Formiddag og tidlig eftermiddag: Undervisning.

Efter morgentræning og morgenmad er det tid til at fokusere på studierne. Det kan være tavleundervisning, forelæsninger eller projektarbejde med studiegrupper.
Du har på mange måder selv valgt dit skema og har en bred vifte af forskellige fag. Det varierer selvfølgelig alt efter om du er på dit første, andet eller tredje år. 

Eftermiddag: Træning, træning, træning!

Når du har overstået dine skoledag, får du oftest noget at spise med dine holdkammerater og medstuderende inden der enten er holdtræning eller styrketræning. Som nævnt, varierer det alt efter trænerstabens præferencer. 
Alt efter hvor i er i jeres sæson eller jeres uge, kan det være holdtræning og individuel træning såvel som taktisk træning og videoanalyse. 

Aften: din egen tid.

Hverdagen som student athlete kræver disciplin. Det er lange dage og tidlige morgener. 
Når aftenen nærmer sig, er tiden din egen. Måske du har lektier, måske skal du ud og spise noget mad med dine kammerater, eller måske du blot skal slappe af med en serie for dig selv på dit værelse.
Generelt er collegekulturen rigtigt social, så der sker altid et eller andet om aftenen og der er masser af muligheder. 

Eksempel: Grys hverdag i USA

Gry Thrysøe fløj i 2021 afsted mod Virginia og en  tilværelse som student athlete på fodboldholdet hos Old Dominion University. Hun er nu på sit tredje år i USA og er en fast del af holdet som spiller i NCAA Division 1. 
Se videoen herunder som giver et indblik i hendes hverdag. 

Er collegefodbold i USA noget for mig?

Collegefodbold i USA er en verden fuld af muligheder og eventyr, uanset hvor du kommer fra, og hvad dine drømme måtte være. Om du går med proffesionelle fodbolddrømme, eller blot ønsker at inkludere fodbold som en naturlig del af din dagligdag mens du forfølger en international og videregående uddannelse, så er der en plads til dig. 

Uanset dine ambitioner eller færdigheder, er der et passende niveau og et ideelt universitet for dig. Vores rolle er at hjælpe dig med at finde et universitet der passer til dig – sportsligt, akademisk og økonomisk. 

Så… er collegefodbold i USA noget for dig? Svaret er unikt for hver person, og vi har ikke svaret på forhånd. Vores mål er dog at udstyre dig med de nødvendige værktøjer til at besvare dette spørgsmål selv. 
Tjek evt. vores collegeproces, som giver dig et indblik i det forløb vi tager dig igennem, når vi skal finde dig et college i USA. 
Hvis du er ivrig efter at udforske dine muligheder og ønsker personlig vejledning, kan du kontakte os direkte her. 

More To Explore