fbpx

Hvordan fungerer Collegefodbold i USA?

Vi forsøger at give dig en grundlæggende forståelse for Collegefodbold i USA lige her.

Fodbold, eller soccer som det kaldes i USA, er en verdensomspændende sport, der forbinder mennesker fra alle hjørner af kloden. Men når vi taler om fodbold i USA, åbner vi døren til en unik verden af sport og uddannelse, der adskiller sig markant fra europæisk fodbold.
Mens sporten i Europa ofte drejer sig om klubber og nationale ligaer med op- og nedrykning, har USA sin egen måde at udøve denne elskede sport på: igennem Collegefodbold. 

En fast divisionstruktur

Den mest bemærkelsesværdige forskel mellem europæisk fodbold og amerikansk collegefodbold er divisionsstrukturen. Mens europæiske klubber kan stige eller falde i ligaerne baseret på deres præstationer, forbliver collegefodboldholdene i USA i samme division, uanset hvordan sæsonen går.

NCAA Division 1: Det højeste niveau

NCAA Division 1 er det højeste niveau indenfor collegefodbold og inkluderer nogle af de største, mest kendte og konkurrenceprægede universiteter i landet.
Tænk på hold som Alabama, Ohio State og Clemson. Dette niveau er kendt for at tiltrække de bedste high school-spillere og de mest lovende internationale spillere og er kendt for dets intense konkurrence.

Der er stor bevågenhed fra de professionelle ligaer i USA og flere af de bedste spillere i Division 1 opnår en professionel fodboldkarriere efter deres collegetid. Enten i amerikanske ligaer som MLS eller NWSL eller i Europa. 

Nathan Opuku som i Januar 2023 skiftede Syracuse University i NCAA Division 1 med championship-klubben Leicester City.

NCAA Division 2: Stor konkurrence og højt niveau

NCAA Division 2 byder også på et højt niveau inden for fodbold og huser flere anerkendte universiteter som Bentley University, Florida Southern College og Cal Poly Pomona. De bedste hold i Division 2 kan ofte konkurrere på niveau med eller endda overgå gennemsnittet af holdene i Division 1.

Den afgørende sportslige forskel mellem Division 1 og 2 er normalt atletens fysiske præstation. I Division 1 – og generelt i USA – er der stærk vægt på fysik og atletiske færdigheder. Ofte er det disse atletiske egenskaber, der afgør, om en atlet ender i Division 1 eller Division 2.

NCAA Division 3: Den afrundede oplevelse

NCAA Division 3 præsenterer en mere balanceret oplevelse, hvor den akademiske del har større vægt end den sportslige. Student athletes skal kunne håndtere deres tid effektivt, da sportsdelen ikke prioriteres så højt som i Division 1 og 2.

I Division 3 tilbyder de forskellige colleges normalt ikke sportsstipendier, hvilket betyder, at de studerende ofte selv skal dække omkostningerne. Dette kan gøre uddannelsen dyrere for den enkelte.

Vi har ikke har placeret spillere i Division 3 hidtil. 

NAIA: Private universiteter på højt niveau

NAIA byder også på et højt niveau inden for fodbold og huser flere anerkendte universiteter som Keiser University, University of Northwestern Ohio og Lindsey Wilson College.
I NAIA er den sportslige forskel mellem top og bund dog mere svingende end i både NCAA Division 1 og 2.  

Den væsentligste forskel på universiteterne i NAIA og NCAA ligger dog i størrelsen på institutionerne og om hvorvidt de er offentlige eller private. NAIA huser primært de private universiteter og har ligeledes mere lempelige akademiske krav end NCAA.  
Når det er sagt, kan du i NAIA spille på højt niveau, få en kvalitetsuddannelse og modtage scholarships præcis som du kan i NCAA. 

NJCAA: Den alternative rute til de bedste universiter

NJCAA organiserer og faciliterer sport på Junior Colleges i USA. En Junior College-uddannelse varer 2 år, og hvis en studerende viser fremragende præstationer både sportsligt og akademisk, kan de overføre til et 4-årigt universitet i NCAA eller NAIA for at fuldføre deres bachelorgrad. Denne rute er ideel for dem, der først ikke opfyldte optagelseskravene på et 4-årigt college eller universitet.
Junior Colleges er økonomisk overkommelige og tilbyder generøse akademiske og sportslige scholarships, samtidigt med at colleges og universiteter holder skarpt øje med de dygtige student athletes i NJCAA. 
Mange af vores klienter er startet med NJCAA-legater og deres præstationer har senere hen ført til tilbud fra NCAA Division 1-colleges. 

Oliver Hald som startede i NJCAA hos Muskegon College og nu spiller i NCAA Division 1 for Southern Methodist University. 

Spilstruktur

Collegefodboldsæsonen omfatter både konference- og mesterskabskampe.
De mest konkurrenceprægede hold konkurrerer i nationale mesterskabskampe, mens andre fokuserer på at vinde deres konference.

Hvad er en konference?

I collegefodbold refererer en “konference” til en gruppe af colleges og universiteter, der konkurrerer i fodbold og andre sportsgrene mod hinanden. Disse konferencer er typisk regionale og består af medlemsinstitutioner, der er placeret i det samme geografiske område i USA.

Nogle af de store collegefodboldkonferencer i USA inkluderer Southeastern Conference (SEC), Big Ten Conference, Pacific-12 Conference (Pac-12), Atlantic Coast Conference (ACC) og Big 12 Conference. Hver konference har sin egen unikke historie, traditioner og rivaliseringer. 

Rekrutteringssystemet

I USA er rekrutteringssystemet for college fodbold et komplekst og nøje reguleret system, der forbinder talentfulde unge spillere med universitetsprogrammer. Her er nogle centrale aspekter af dette system:

 

Præstationer i gymnasiet

Rekrutteringsprocessen begynder ofte for spillere i deres high school/gymnasieår. 
Talentspejdere og collegetrænere overvåger high school-kampe, klubkampe og turneringer for at identificere lovende talenter og potentielle student athletes, på tværs af landegrænser. 

Scholarhips og tilbud

Trænere kan tilbyde scholarships til lovende spillere. Disse scholarships kan omfatte delvise eller fulde dækninger af undervisning og andre omkostninger. Scholarships er primært baseret på spillerens præstationer på banen og i klasseværelset. 

I USA er dette en kæmpestor ting, da et scholarship i mange tilfælde, vil være den bærende grund til at den enkelte studerende har råd til at gå på universitetet. 

Kampen om talenterne

Da der er en begrænset mængde scholarships til rådighed, konkurrerer collegehold om de bedste talenter. Der er intens konkurrence mellem universiteterne og hvert år er en kamp med tiden om at få besat sit hold med dygtige spillere. 
Denne konkurrence eksisterer ikke blot nationalt, men bestemt også internationalt. 

Igennem rekrutteringsbureauer som os i NSSA, kan de forskellige universiteter også styrke deres hold igennem internationale spillere fra hele verden. 
Flere og flere internationale spillere rekrutteres til collegefodbolden i USA og det har medført øget konkurrence. Både i rekrutteringen såvel som i spillet på banen, som konstant udvikles. 

Tidligere FC. Nordsjælland U19-spiller, Jonas Lyshøj i aktion for Monmouth College.

Regler og Spilleregler

En af de myter, der ofte diskuteres i forbindelse med amerikansk fodbold (soccer) i forhold til europæisk fodbold, er forskellene i reglerne. Der er en almindelig opfattelse af, at reglerne er markant forskellige. Dette er imidlertid ikke længere tilfældet, selvom der historisk set har været visse forskelle. 

Det bedste eksempel er den tidligere regel om det såkaldte “amerikanske straffespark,” hvor spilleren havde en begrænset tid til at udføre sit straffespark i løb. 
Disse regler er blevet ændret, og collegefodbolden i USA, følger de almindelige FIFA-regler for fodboldspillet. 

Fodboldkultur og fans

I USA er sport mere end bare sport; det er en del af kulturen. Atleter og spillere repræsenterer deres universiteter, og de lokale føler en stærk forbindelse til deres skole.

Medstuderende på tværs af de mange sportsgrene støtter universitetsholdene indædt og loyalt. Om det er en basketballkamp eller en fodboldkamp er det ofte begivenheder for hele skolen. 
Fodbold (soccer) er endnu ikke nået samme popularitetsniveau som til amerikanske fodboldkampe hvor 100.000 tilskuerere ikke er unormalt.
UCSB holder dog tilskuerrekorden som lyder på 15.896 tilskuere til rivalopgøret i mellem UCSB og Cal Poly Pomona. 

Lynn Stadium - University of Louisvilles fodboldstadion.

Hvad er den bedste mulighed for mig?

Selvom størstedelen starter ud med tanken om at NCAA Division I er det ultimative mål, kommer det i sidste ende an på hvilken oplevelse som passer til den enkelte og et klart svar på spørgsmålet kan sjældent gives.

Det vigtigste er at finde et college som passer til en selv. Hvis man gør det godt, er det altid muligt at anmode om en transfer til højere niveau. Dette vil altid være en mulighed hvis man har bevist sig selv under sit ophold og ofte bliver der givet større scholarships til internationale studerende som har bevist sig selv på college i USA, i modsætning til hvis de havde spillet på klub-plan i Europa.

De gode nyheder er at der med 3 NCAA-divisionerNAIA og NJCAA, er muligheder for enhver potentiel Student Athlete. 

More To Explore