Hvordan fungerer Collegefodbold?

Vi forsøger at give dig en grundlæggende forståelse for Collegefodbold i USA lige her.

At skulle forklare college fodbold i USA kan ofte være en forvirrende affære. Hvordan hænger ligasystemet sammen? Hvad er mulighederne? Hvad er NCAA og hvor stor forskel er der på divisionerne?
For at kaste noget lys over det hele, har vi samlet par ting som med garanti kan gøre dig lidt klogere på collegefodbold i USA

Collegefodbold i USA

Fodbold på College i USA er anderledes end i resten af verdenen.
I de fleste lande har man op-og nedrykkere hver sæson alt efter hvor mange point der er opnået når sæsonen slutter.

I Collegefodbold rykker holdene hverken op eller ned. De forbliver i samme division uanset hvordan sæsonen er gået for det givne hold.
Der er mange ting der spiller ind ift. hvorfor de forskellige hold/Colleges er placeret i den division de er. Det kan fx være universitetets størrelse, finansielle styrke eller mængde af sport de tilbyder i deres program.
Der skelnes imellem 3 forskellige sportslige forbund som hver især faciliterer fodboldturneringerne på både regionalt og nationalt plan. Vi gennemgår hvert forbund herunder. 

Hvad er NCAA?

NCAA (The National Collegiate Athletic Association) organiserer fodbold og anden sport, på tværs af colleges og universiteter i USA. De faciliterer den største og mest kendte collegeturnering i USA som består af over 1000 colleges og universiteter på tværs af 3 divisioner.

NCAA Division 1

Division 1 er den højest rangerede division i USA hvor de største colleges indenfor fodbold konkurrerer mod hinanden. De største hold spiller foran hjemmepublikum på mindst 1.500 og rekorden lyder på ca. 17.000 tilskuere.

Der spilles foran store menneskemængder imod og med de spillere som, udover at opfylde de akademiske rammer, også er de umiddelbart største talenter.
I Division 1 er der stor fokus på det atletiske aspekt af den individuelle spiller. Fart, fysik og egenskaber som disse er derfor vægtet højt hos division 1-trænerne på College i USA.
Her rekrutterer de forskellige colleges og universiteter meget aktivt både nationalt og internationalt og der tilbydes fulde Scholarships til de atleter og fodboldspillere som kan bevise deres talent og akademiske niveau.

NCAA Division 2

Division 2 er den næsthøjest rangerede division i USA hvor store colleges indenfor fodbold konkurrerer mod hinanden.

Her er der også stor konkurrence og et højt fodboldmæssigt niveau, men der eksisterer en mere balanceret tilgang ift. det sportslige og akademiske. Der er stort fokus på det tekniske og kognitive aspekt af en fodboldspiller i modsætning til Division 1, hvor det atletiske aspekt fylder meget.
Selvom NCAA Division 2 på papiret er rangeret under Division 1, er det ikke nødvendigvis pga. det fodboldmæssige niveau.

Måden det 
sportslige system er bygget op i USA, gør at et givent college og dets placering i fx Division 1, ikke dikteres af deres sportslige præstationer i foregående sæson, men af collegeinstitutionens økonomiske styrke, størrelse og generelle udbud af collegesport. Det er derfor slet ikke unormalt at division 2-hold er bedre end division 1-hold og man skal ikke lade sig narre af tallene og den umiddelbare rangering af divisionerne.

I Division 2 rekrutterer de forskellige colleges også aktivt både i USA og udenfor deres landegrænser, men kan ikke tilbyde scholarships til ligeså mange atleter som division 1-colleges. Det er derfor ofte en større bedrift at få et godt Scholarship-tilbud fra et Division 2 College end et Division 1 College.

NCAA Division 3

Division 3 tilbyder en meget mere afrundet collegeoplevelse i USA hvor det akademiske tager et større fokus end det sportslige. Disse atleter eller fodboldspillere skal være i stand til at jonglere deres tid, da det sportslige ikke bliver tilgodeset i så høj grad som i Division 1 og 2. Her kan de forskellige colleges ikke tilbyde sport scholarships. Dette gør skolerne dyrere og trænerne har svært ved at rekruttere fodboldspillere af samme kaliber, da prisen for den enkelte bliver for høj. Vi har aldrig sendt en spiller til Division 3.

Hvad er NAIA?

NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) er ligeledes en organisation som styrer og faciliterer fodbold og anden sport i USA. NAIA er den ældste turnering i USA og har holdt årlige turneringer på colleges i USA siden 1959. NAIA består primært af private, flotte og velfinansierede Colleges med solide faciliteter og et internationalt miljø. NAIA er den ældste turnering i USA og de forskellige Colleges rekrutterer aktivt hvert år.
Der tilbydes store mængder scholarships – flere end hos NCAA – hvoraf mange går til studerende fra diverse nationaliteter.

Hvad er NJCAA? (Junior College)

NJCAA (National Junior College Athletic Association) organiserer og faciliterer fodbold og anden sport på Junior Colleges i USA. Uddannelsen på Junior College varer 2 år og såfremt man kan bevise sig sportsligt og akademisk, kan man herefter rykke til et 4-årigt program som NCAA eller NAIA og tage de sidste 2 år på overbygningen.

Dette er en fantastisk rute for et ungt menneske, som i første omgang måske ikke havde det akademiske niveau eller af andre årsager ikke blev optaget til et 4-årigt college-program. Der tilbydes også sport scholarships.

Junior colleges koster mindre end offentlige og private colleges, og de kan også være mere generøse med akademiske og sportslige scholarships. Trænere og recruitere fra NCAA eller NAIA vil også kigge imod NJCAA når der skal rekrutteres da man herigennem kan bevise at man er i stand til at balancere sport og uddannelse. Som et eksempel havde 2 af vores klienter her i NSSA – Tobias Bak og Oliver Hald – begge spillere havde muligheder for scholarships på fine Colleges i NCAA Division II. De valgte begge en anden rute og tog imod scholarships fra colleges i NJCAA. Efter kontinuerligt gode præstationer både i klasselokalet og på fodboldbanen kunne både Tobias og Oliver tage imod tilbud om scholarships fra NCAA Division I-colleges.

Hvad er den bedste mulighed for mig?

Selvom størstedelen starter ud med tanken om at NCAA Division I er det ultimative mål, kommer det i sidste ende an på hvilken oplevelse som passer til den enkelte og et klart svar på spørgsmålet kan sjældent gives.

Det vigtigste er at finde et college som passer til en selv. Hvis man gør det godt, er det altid muligt at anmode om en transfer til højere niveau. Dette vil altid være en mulighed hvis man har bevist sig selv under sit ophold og ofte bliver der givet større scholarships til internationale studerende som har bevist sig selv på college i USA, i modsætning til hvis de havde spillet på klub-plan i Europa.

De gode nyheder er at der med 3 NCAA-divisionerNAIA og NJCAA, er muligheder for enhver potentiel Student Athlete. 

More To Explore