fbpx

I de seneste år har der været flere initiativer inden for sportsforbundene, som både har skabt nye muligheder og øget konkurrencen om de eftertragtede sportslegater. Hos NSSA føler vi, at det er vores pligt at uddanne vores nuværende og potentielle atleter, samt måske endda vores konkurrenter, så vi kan sikre, at så mange som muligt forstår systemet og deres muligheder.

NCAA Transferportalen: Hjælp til college skift

Lad os begynde tilbage i 2019, hvor NCAA introducerede transferportalen. Transferportalen er en platform, der gør det muligt for atleter at skifte skole. Når man anmoder om sin frigivelse, bliver man synlig for alle NCAA-skoler. Dette har naturligvis medført, at trænere i USA bliver eksponeret for betydeligt flere college-atleter, herunder dem, der allerede har erfaring fra systemet. I nogle tilfælde kan dette gøre det sværere for klassiske førsteårsatleter, da de nu konkurrerer med dem, der allerede har erfaring.

Nikolaj Røjel gik på transferportalen i December 2023 og skiftede til UCLA

Covid-Year: En ekstra sæson på college

Det næste interessante tiltag kom under Covid-19 i 2020, hvor alle atleter på tværs af NCAA, NAIA og NJCAA fik et ekstra år til at dyrke deres sport på grund af verdensomspændende nedlukninger. Dette har ført til en ekstra årgang af college-atleter på markedet indtil 2024. Mange college-trænere har valgt at fokusere på femteårsstuderende, der har 4 års erfaring på college, og tilbyde dem en mastergrad i deres femte år. Dette har øget antallet af college-atleter betydeligt og gjort det sværere for førsteårsstuderende. Det kræver noget særligt at overbevise en træner om, at det er bedre at rekruttere en ung førsteårsstuderende i stedet for en college-atlet med 4 års erfaring.

Sebastian Mourier skifter efter sommeren 2024 til University of South Carolina efter at have færdiggjort sin bachelor på ETSU. Sebastian gør brug at sit ekstra covid-year.

Extended Timeline: Mulighed for flere sabbatår

Nu skruer vi tiden lidt frem til 2024. I år har NCAA introduceret et nyt tiltag, som allerede har gavnet en del atleter, vi arbejder med. Traditionelt har reglen i NCAA været, at man maksimalt må have ét sabbatår. Hvis man dyrkede sport i sit andet sabbatår, skulle man sidde ude et helt år (redshirt year) I NCAA eller tage på et junior college i forbundet NJCAA eller i NAIA, hvor der ikke er nogen regler for mængden af sabbatår eller alder. Dette gjorde det naturligvis tæt på umuligt at komme til NCAA, fordi hvilken træner gider at investere deres begrænsede mængde scholarships i en atlet, de ikke kunne bruge med det samme.

MEN! Nu vil NCAA også være med. NCAA tillader nu et eller flere ekstra sabbatår, hvis man opfylder specifikke krav (se figur 12.2):

Screenshot 2024-05-16 at 12.06.08

Figur 12.2

  1. Hvis man er i sit andet sabbatår, må man nu gerne spille 1-4 officielle kampe efter 1. oktober. Ligger man inden for dette interval, er man berettiget til alle 4 år på college, men mister det antal kampe, man har spillet i starten af collegesæsonen. Dette kan ses som en slags karantæne.

  2. Hvis man har spillet 5-10 kampe efter 1. oktober i sit andet sabbatår, må man spille med det samme uden nogen karantæne, men mister et af sine 4 år i sidste ende. Det vil sige, man skal gøre sin bachelor færdig på 3 år, hvilket kan lade sig gøre med sommer- og vinterfag. Det er dog vigtigt at nævne, at dette naturligvis gør hverdagen på college noget mere travl end hvis man havde 4 år til at gøre sin bachelor færdig.


Dette tiltag giver igen mulighed for, at college-trænere i NCAA kan kigge mod ældre og mere erfarne atleter, hvilket også kan øge konkurrencen. Disse tilfælde vil dog sandsynligvis være mere sjældne og bør ikke have stor indflydelse på rekrutteringen til 2025.


Olympic Waiver: Har du været i betragtning til landshold/ungdomslandshold

Et andet tiltag er NCAA’s “olympic waiver”, der også giver mulighed for et ekstra sabbatår. Her skal man kunne dokumentere, at man har været i betragtning til senior-/ungdomslandsholdet i sit land. Dette kan gøres ved at få et brev fra fx DBU, Dansk Atletik eller Dansk Svømmeunion. Kan man anskaffe dette brev og argumentere sin sag, så må man også tage et ekstra sabbatår uden straf.

Konklusion

NCAA, NAIA og NJCAA laver årligt nye regler og tiltag for at åbne mulighed for unge talentfulde atleter. Nogle tiltag øger naturligvis konkurrencen i at få et scholarship, men vigtigt er at understrege der stadig er masser af colleges i USA og der findes næsten altid et passende college ift. niveau og økonomi.

Alle disse nye tiltag kan være komplicerede, hvilket er grunden til, at vi hos NSSA altid er klar til en uforpligtende samtale for at se, om vi kan hjælpe dig, din ven eller andre til USA, uanset din specifikke situation.

Kilde: NCAA Proposal 2019-100