Hvordan fungerer college fodbold?

At skulle forklare college fodbold i USA kan ofte være en forvirrende affære.

Hvordan hænger liga-systemet sammen? Hvad er mulighederne? Hvad er NCAA og hvor stor forskel er der på divisionerne?

For at kaste noget lys over det hele, har vi samlet par ting som med garanti kan gøre dig lidt klogere på college-fodbold i USA.Alle colleges og universiteter i USA som har fodbold på programmet vil være placeret i en given liga og division. Derfor er det første vi skal have styr på, hvordan ligaerne og divisionerne er opbygget og konstrueret.

College-fodbold i USA vs. Resten af verdenen


Fodbold på college i USA er anderledes fra resten af verdenen. I de fleste lande har man op-og nedrykkere hver sæson alt efter hvor mange point der er opnået når sæsonen slutter.

I college-fodbold rykker holdene hverken op eller ned, men forbliver i samme division uanset hvordan sæsonen er gået for det givne hold. Der er mange ting der spiller ind ift. hvorfor de forskellige hold/universiteter er i og forbliver i samme division. Det kan fx være universitetets størrelse, finansielle styrke eller mængde af sport de tilbyder i deres program.


Hvad er NCAA?


NCAA (The National Collegiate Athletic Association) organiserer fodbold og anden sport, på tværs af colleges og universiteter i USA. De faciliterer den største og mest kendte college-turnering i USA som består af over 1000 colleges og universiteter på tværs af 3 divisioner.

NCAA Division I

Division I er den højest rangerede division i USA hvor de største colleges indenfor fodbold konkurrerer mod hinanden. De største hold spiller foran hjemmepublikum på mindst 1.500 og rekorden lyder på utrolige 22.000 tilskuere. Der spilles foran store menneskemængder imod og med de spillere som, udover at opfylde de akademiske rammer, også er de umiddelbart største talenter. I Division 1 er der stor fokus på det atletiske aspekt af den individuelle spiller. Fart, fysik og egenskaber som disse er derfor vægtet højt hos division 1-trænerne på College i USA. Her rekrutterer de forskellige colleges og universiteter meget aktivt både nationalt og internationalt og der tilbydes fulde, mangeårige scholarships til de atleter og fodboldspillere som kan bevise deres talent og akademiske niveau.


NCAA Division II


Division II er den næsthøjest rangerede division i USA hvor store colleges indenfor fodbold konkurrerer mod hinanden. Her er der også stor konkurrence og et højt fodboldmæssigt niveau, men der eksisterer en mere balanceret tilgang ift. det sportslige og akademiske. Der er stort fokus på det tekniske og kognitive aspekt af en fodboldspiller i modsætning til Division 1, hvor det atletiske aspekt fylder meget. I Division II rekrutterer de forskellige colleges også aktivt både i USA og udenfor deres landegrænser, men kan ikke tilbyde lige så mange scholarships som division I-colleges.

NCAA Division III

Division III tilbyder en meget mere afrundet college-oplevelse i USA hvor det akademiske tager et større fokus end det sportslige. Disse atleter eller fodboldspillere skal være i stand til at jonglere deres tid, da det sportslige ikke bliver tilgodeset i så høj grad som i Division I og II. Her kan de forskellige colleges ikke tilbyde sport scholarships. Dette gør skolerne dyrere og trænerne har svært ved at rekruttere fodboldspillere af samme kaliber, da prisen for den enkelte bliver for høj. NSSA har aldrig sendt en spiller til Division III.NAIA - Private collegesNAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) er ligeledes en organisation som styrer og faciliterer fodbold og anden sport i USA. NAIA er den ældste turnering i USA og har holdt årlige turneringer på colleges i USA siden 1959. NAIA består primært af private, flotte og well-funded colleges med solide faciliteter og et internationalt miljø. NAIA er den ældste turnering i USA og de forskellige colleges rekrutterer aktivt hvert år. Der tilbydes store mængder scholarships - flere end hos NCAA - hvoraf mange går til studerende fra diverse nationaliteter.

NJCAA - Junior College

NJCAA (National Junior College Athletic Association) organiserer og faciliterer fodbold og anden sport på Junior Colleges i USA. Uddannelsen på Junior College varer 2 år og såfremt man kan bevise sig sportsligt og akademisk, kan man herefter rykke til et 4-årigt program som NCAA eller NAIA og tage de sidste 2 år på overbygningen. Dette er en fantastisk rute for et ungt menneske, som i første omgang måske ikke havde det akademiske niveau eller af andre årsager ikke blev optaget til et 4-årigt college-program. Der tilbydes også sport scholarships. Junior colleges koster mindre end offentlige og private colleges, og de kan også være mere generøse med akademiske og sportslige scholarships. Trænere og recruitere fra NCAA eller NAIA vil også kigge imod NJCAA når der skal rekrutteres da man herigennem kan bevise at man er i stand til at balancere sport og uddannelse. Som et eksempel havde 2 af vores klienter her i NSSA - Tobias Bak og Oliver Hald - begge spillere havde muligheder for scholarships på fine Colleges i NCAA Division II. De valgte begge en anden rute og tog imod scholarships fra colleges i NJCAA. Efter kontinuerligt gode præstationer både i klasselokalet og på fodboldbanen kunne både Tobias og Oliver tage imod tilbud om scholarships fra NCAA Division I-colleges. Herunder kan du se en fordeling af de forskellige forbund, antallet af skoler og scholarships for både drenge og piger pr hold:

Hvor mange scholarships giver colleges ud årligt

Tabel: Fordeling af colleges og scholarships på div. forbund og divisioner i USA.

Hvad er den bedste mulighed?

Selvom størstedelen starter ud med tanken om at NCAA Division I er det ultimative mål, kommer det i sidste ende an på hvilken oplevelse som passer til den enkelte og et klart svar på spørgsmålet kan sjældent gives.

Det vigtigste er at finde et college som passer til en selv. Hvis man gør det godt, er det altid muligt at anmode om en transfer til højere niveau. Dette vil altid være en mulighed hvis man har bevist sig selv under sit ophold og ofte bliver der givet større scholarships til internationale studerende som har bevist sig selv på college i USA, i modsætning til hvis de havde spillet på klub-plan i Europa. De gode nyheder er at der med 3 NCAA-divisioner, NAIA og NJCAA, er muligheder for en hver student-atlet. Vi i NSSA beskæftiger os med sport på college i USA og har specialiseret os i Sport Scholarships til fodboldspillere og andre atleter. Så hvis du spiller fodbold eller dyrker anden sport og syntes at uddannelse i USA lyder spændende, må du ikke tøve med at skrive til os her!