Flere Esport-atleter i USA: Colleges omfavner den globale udvikling

Den hurtigst voksende sportsgren i verden spilles på computer. På få år har Esport vokset sig stor i Danmark, USA og resten af verdenen. I takt med udviklingen og den store interesse, følger et væld af muligheder for hele industrien og de mange dygtige 'gamere' som findes i Danmark og resten af verdenen. USA og de mange forskellige colleges omfavner den globale udvikling. Et stigende antal colleges opretter Esport-programmer, større scholarships gives og med den stigende interesse tilføjes der løbende mange forskellige spil til e-sport programmerne. Lige her, tager vi dig på en guidet tur igennem hele Esport-verdenen i relation til Danmark og collegesporten i USA!

Esportens udvikling


Esporten er i rivende sportslig og økonomisk udvikling, hvor ikke mindst danske esportudøvere er i verdenseliten. 90 % af alle danske teenagedrenge gamer og over halvdelen gør det dagligt. Den danske kultur, vores teknologiske muligheder og et væld af andre faktorer medvirker til det høje tal og har over tid resulteret i at nogle af de allerbedste esportatleter i verden har dansk pas. Med udviklingen følger et hav af muligheder og det stigende antal seere og brugere kan læses direkte ind i større sponsorater, flere præmiepenge og en stigende professionalisering i USA, Danmark og resten af verdenen. Colleges og universiteter i USA omfavner udviklingen og flere esportsprogrammer ser dagens lys. Det kan stadig ikke måle sig med sportsgrene som fodbold og basketball endnu, men de scholarships der uddeles bliver større og bedre for hver dag der går og det er et faktum at Esport bliver større og mere relevant hele tiden. Det er dog ikke længe siden, at det SLET ikke var sådan... Det er nu omkring 40 år siden at verdens første esportturnering blev afholdt på Stanford University. Her fik vinderen et årligt abonnement på Rolling Stone Magazine. I 2021 blev verdensmesterskabet i DOTA 2 afholdt og præmiesummen for vinderholdet ramte 40 millioner $. Der er mildest talt sket en del...

Tjek tidslinjen herunder for Esportens udvikling!


Esport i Danmark


Esport er ikke længere bare en 'aktivitet', man dyrker fra værelset derhjemme. Udviklingen går stærkt og de seneste år har store danske aktører, som DGI og Esport Danmark været med til aktivt at udbrede Esport til Danmarks mange foreninger. I dag findes der mere end 200 foreninger hvor man kan gå til Esport og omtrent 80 efterskoler som har Esport på programmet. I Danmark har vi nu professionelle Esportligaer, efterskolemesterskaber og mange store events, som omfavner et elite-niveau indenfor Esport. Esporten som aktivitet og som seriøs levevej kæmper dog stadig med at blive anerkendt i store dele af samfundet på trods af at Esport nu vises på nationalt TV og slog seerrekord på både DR3 og TV2ZULU. Manglen på anderkendelse er dog heldigvis typisk bundet op på uvidenhed og i 2019 offentliggjorde Kulturministeriet en national strategi for dansk Esport, hvilket blot er et udtryk for seriøsiteten som begynder at klassificere Esporten som en sport på lige vilkår med traditionelle sportsgrene som fodbold, håndbold og tennis.
Esport i USA

Esportsindustrien i USA og Nordamerika er et boomende fænomen som ramte 1 milliard $ i omsætning i 2021. I modsætning til andre sektorer, som blev påvirket negativt af Covid-19, voksede global Esport bare endnu hurtigere. Nordamerika og USA er verdens anden største Esports-marked målt på både seertal og omsætning og næsten 70 % af amerikanerne identificerer sig selv som gamere. Men hvad mangler der? Et amerikansk mesterhold i en af de største Esportsgrene... Selvom Esport i USA er kæmpestort og seertallene stiger år for år, har USA's præstationer i professionel Esport længe været bag andre nationer. De øverste lag af de mest sete Esports-turneringer i verden er symbolet på tendensen, med de bedst præsterende hold og atleter, som enten er fra asiatiske eller europæiske lande, som Danmark, Kina og Sydkorea. Hvordan modarbejder de denne tendens? Et vigtigt tiltag, som USA og de forskellige colleges og universiteter nu er begyndt at gøre stort brug af for at afvikle den negative tendens i deres præstationer i Esport, er at kigge ud over deres egne grænser og rekruttere internationale talenter. Dette sker helt ned på high school og college-niveau, hvor de mange high school- og collegetrænere aktivt søger kontakt til internationale aktører og atleter. For eksempel os her i NSSA, som løbende bliver kontaktet af trænere i USA, der leder efter danske Esport-talenter, der kan pryde deres program. Med det høje niveau, som vi har i Danmark er der rigtigt gode muligheder for mange unge mennesker. Nedenfor gennemgår vi mange af de spørgsmål som bør opstå hvis du overvejer at sætte jagten ind på et Esport scholarship i USA!
Hvilke spil kan du få et esport scholarship for?


De forskellige colleges og universiteter giver efterhånden Esport scholarships til dygtige gamere i en bred vifte af forskellige spil. Spiltyperne er som følger:

 

Multiplayer online battle arena (MOBA): - League of Legends - DOTA 2 First Person Shooter: - Overwatch - Fortnite - Counter-strike: Global offensive ( CS: GO) Collectible card games: - Hearthstone Sports games: - Rocket League - FIFA

 

Colleges der tilbyder Esport scholarships

I takt med den store udvikling begynder flere og flere colleges at allokere deres budgetter til Esport Scholarships. The National Association of Collegiate Esports (NACE) er det forbund, som organiserer og regulerer Esporten på College og de har aktuelt set 151 medlemsskoler i USA. Alle disse skoler (colleges) har Esport-programmer som dækker et ganske bredt niveau.Hvor meget giver et Esport Scholarship?

Esport scholarships gives på skole-til-skole basis og der findes derfor ikke et fastsat eller generelt niveau for værdien af et Esport scholarship. Majoriteten af Esport Scholarships som gives er stadigvæk delvise og ligger gennemsnitligt på mellem 500 $ til 8.000 $ om året. Mange colleges begynder allerede at tilbyde full-tuition og endda også full-ride scholarships. ( Læs mere omkring de forskellige former for scholarships her!) Harrisburg University - som vandt ESPN's Collegiate Esports Championship i 2019 - blev det første Esports college-program som gav full-ride scholarships til hele deres 16-mandstrup, som spiller enten League of Legends, Overwatch eller Hearthstone.

Akademiske krav for college Esport

Siden Esport ikke er affilieret med NCAA, vil de akademiske krav for eligibility (Berettigelse) være mere afslappede end med traditionelle sportsgrene. Kravene for at få et scholarship varierer fra skole til skole, men de fleste esportsprogrammer vil kræve at man kan fremvise en GPA på 2.5 eller højere. Da Esport scholarships stadig ofte er delvise og kombineres med akademiske scholarships, kan gode karakterer og testresultater sikre dig et endnu større scholarship.


Sportslige krav for college Esport

Esport er en af de hurtigst voksende sportsgrene som tilbyder unge atleter muligheden for et scholarship. Det er stadig nyt og industrien - og forventningerne - ændrer sig hele tiden. Vi har dog forsøgt at give et aktuelt estimat på det sportslige niveau, som trænerne forventer at man har, for at blive taget i betragtning til et scholarship på High School eller College i USA.

Spiltype

Rank

League of Legends

Platinum 4

Overwatch

Platinum

Rocket League

Platinum

Hearthstone

Diamond Rank 10

CS:GO

Master Guardian

Fortnite

Contender 3

Valorant

Platinum 3

Apex Legends

Platinum

FIFA

Individuel evaluering

Hvis Esport og Collegeuniverset har vækket din interesse, søger vi aktivt potentielle esportatleter og dygtige gamere, som kan se sig selv udvikle sit spil - måske gå efter en professionel karriere - alt imens de uddanner sig og får oplevelser i et internationalt miljø. Hvis du er en af dem, må du ikke tøve med at række ud til os nedenfor!Tusind tak for at læse med! -NSSA-teamet